Wat is meditatie?

Mediteren en meditatie zijn voor veel mensen nog onbekende begrippen. Wat is meditatie precies? Mensen vragen zichvaak af of meditatie een techniek, een geestestoestand of een ervaring is. De term meditatie wordt namelijk lukraak voor deze drie aspecten gebruikt. Een ontspannen, maar waakzame geestestoestand, zoveel mogelijk met de aandacht in het hier en nu, is een goede omschrijving. Door in deze staat van zijn te verblijven worden onze gedachten rustig en komt er in ons meer ruimte vrij voor inzichten, wijsheid, voelen en intuïtief weten…

We denken te veel. Een mens is gemiddeld per uur ongeveer twee minuten met de aandacht in het heden. De rest van de tijd zijn we in de toekomst of in het verleden met onze gedachten. Hierdoor verliezen we veel energie en dat maakt ons moe. De vaak emotionele lading van onze gedachten, maakt dat het lastig is om tot rust te komen, ook al zijn we nog zo uitgeput. Door te mediteren, ontdekken we dat het heden een prachtige ruimte is, vol van het licht, de kleur en de schoonheid, die we niet opmerken als we in gedachten zijn.

Hoe mediteer je?

Omdat het vrijwel onmogelijk is om constante stroom van gedachten stil te zetten, helpen we onze geest, door bij meditatie ons te concentreren op een punt of onderwerp. Dit ene onderwerp kan een woord zijn (mantra) of een sfeer (visualisatie), maar ook de ademhaling, of sensaties in ons lichaam.

Ook concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtenspinsels en zijn we weer in het moment.  Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken.

Het hele proces is alsof we met een camera op een object inzoomen. Het object treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig, maar verdwijnen naar de achtergrond. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer. Dit alles gebeurt op een zachte en ongedwongen manier.

Waarom gaan mediteren?

De meest voorkomende reden waarom mensen gaan mediteren is om zich fitter, gelukkiger en meer energiek te voelen. In de afgelopen decennia is er onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen van meditatie aan meer dan 300 universiteiten, ziekenhuizen en onderzoeks centra in meer dan 50 landen. Meer dan 1000 wetenschappelijke artikelen en onderzoek rapporten zijn gepubliceerd in meer dan 175 wetenschappelijke tijdschrijften.

kik voor vergroting