chakra meditatieMeditatie anders bekeken

Een meditatie kan eigenlijk nooit lukken of mislukken.

Mediteren is dan dus ook nooit makkelijk of moeilijk. Het gaat tijdens een meditatie zoals het gaat. De ene keer is je meditatiesessie misschien wel gemakkelijker of prettiger dan de ander keer. Maar in essentie gaat het daar bij het mediteren helemaal niet om. Lukken of niet lukken en goed of slecht hangt altijd af van je persoonlijke verlanglijstje en je idee over hoe het zou moeten zijn. Dat is nu juist de bron van spanning, onrust en stress. Het geheim van meditatie is dat ontspanning, welbevinden en harmonie juist naar de oppervlakte komen als we het moment nemen zoals het is. Als je tijdens de meditatie geen verlanglijstje hebt ontstaat de ruimte om het moment te omarmen en te nemen zoals het is.

‘Als je geen verwachtingen koestert, hoef je geen oordeel over jezelf te vellen, geen onmogelijke eisen te stellen of onnodige doelstellingen na te streven; je hoeft geen hoge dunk van je zelf te hebben of je met andere te vergelijken’ (G Allica).

Onze verlangens zorgen ervoor, dat we het nu uit het oog verliezen en dat we stress ervaren als het niet helemaal gaat zoals we wensen. We zien dan de wereld door de bril van onze conditioneringen, betekenissen, wensen, plannen en verlangens. De essentie van meditatie is juist in het moment te leven. Het moment kan je alleen beleven en omarmen als je fris en open in elke seconde opgaat. Je zult dan merken dat dan zelfs ongemakken tijdens je meditaties een geheel andere lading krijgen.

 

Namaste

Jolanda