BreatheHet begint bij de geboorte, het moment dat je uit de buik van je moeder komt. Je eerste zuchtje, kreuntje of huiltje, het teken dat je longen goed functioneren, je eerste ademhaling.Het officiele teken dat je leeft! Op dat moment nam je de eerste hap lucht en ademen blijf je doen tot je laatste moment. Dan verlaat het leven je lichaam weer.

Ademen doen we allemaal, meestal zonder er ons van bewust te zijn. Misschien is dat niet zo verstandig. Heel veel mensen ademen verkeerd zeggen deskundigen. Dan denk je bij jezelf: hoezo ademen we verkeerd. Hoe kun je nu verkeerd ademen terwijl het vanzelf gaat?

Ademhaling kun je grofweg in 3 soorten verdelen:

– borstademhaling

– flankademhaling

– buikademhaling.

Een combinatie van deze drie , met een klein accent op de buik, is het gezondst maar spanningen en stress zorgen ervoor dat velen te hoog of te veel in de borstkas ademen. Bewust ademen werkt helend.

 

Zelf bewust ademhalen

Verbeter zelf ook je humeur door bewust te ademen. Ga in een comfortabele houding zitten, terwijl je rustig ademt. Focus op het ademen, voel de lucht in je neusholte, borst en buik. Wanneer je merkt dat je afdwaalt, roep jezelf dan weer terug. Blijf bij het ademen. Wees niet boos op jezelf als het niet lukt. Het vergt enige oefening voor je twintig minuten lang bewust kan ademhalen. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, zijn een paar minuten focussen op het ademen al voldoende om rustig een stressvolle situatie als een lastige vergadering in te gaan

 

Ademwetenswaardigheden

We ademen gemiddeld 21.600 keer per dag.

Ons lichaam is ontworpen om te leven met lucht met een zuurstofgehalte van 38 procent. Het zuurstofpercentage in de lucht van (vervuilde) grote steden ligt slechts

tussen de 12 en 15 procent. Om te kunnen overleven hebben we lucht nodig met minimaal 7 procent zuurstof.

De afvoer van afvalstoffen gebeurt via de adem voor 70 procent, voor 20 procent via zweet, 7 procent via de urine en 3 procent via de ontlasting.

Van de zuurstofwisseling in ons lichaam gaat 90 procent via de adem en slechts 10 procent via ons voedsel (bron www.adem.nl)